Op dinsdagmiddag12.45 u. stapte een groep van 48 opgewekte senioren van SV ‘St. Ambrosius’ in de touringcar van de firma Gielen voor een rit naar Maastricht met als doel een excursie in het gebouw van de Provinciale Staten van Limburg (oftewel het Gouvernement). Zij wilden wel eens wat meer te weten komen waar Abraham de (provinciale en politieke) mosterd haalt! En ik kan u nu al verzekeren dat dit na de rondleiding door de twee (stads)gidsen uit Mestreech bijzonder succesvol is geweest. We werden door de gidsen in de hal van het Provinciehuis hartelijk welkom geheten, de deelnemers werden in twee groepen gesplitst, waarna de rondleiding begon.
Het Gouvernement aan de Maas, het provinciehuis, ligt aan de Maas in Maastricht. Voor een klein deel zelfs op een eiland in de Maas. Dit architectonisch interessante gebouw werd gebouwd tussen 1983 en 1985. In het Gouvernement aan de Maas werken ongeveer 1000 mensen. Er is een kantoorgedeelte voor de ambtenaren en een bestuursgedeelte voor het provinciaal bestuur. Bijzondere ruimten zijn de Statenzaal en Feestzaal die we op ons gemak konden bezichtigen. Vooral de prachtige kroonluchter in het midden van de Statenzaal trekt bij binnenkomst meteen alle aandacht.
Tijdens de rondleiding konden we ook genieten van de smaakvolle kunstwerken in de gangen en in de entreehallen van het Gouvernement.
In 1992 tekenden de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën van de landen van de Europese Gemeenschap in de Statenzaal het ‘Verdrag van Maastricht’. Dit verdrag vormde de Europese Gemeenschap om tot Europese Unie. En het verdrag legde de basis voor de invoering van de euro. Het Verdrag van Maastricht heeft in 2018 het Europees Erfgoedlabel gekregen. In het Gouvernement zagen we een van de twee Nederlandse officiële kopieën van het verdrag.
We hebben het Verdrag van Maastricht gezien met de handtekeningen van de toenmalige Europese leiders.
Sinds mei 2008 noemt Limburg haar Provinciale Staten het Limburgs Parlement om bij de Limburgse burgers, organisaties en bedrijven meer duidelijkheid te verschaffen over wat Provinciale Staten doen.
Na de rondleiding liepen we door de gangen van het kantoorgedeelte naar de personeelskantine en …( o…heerlijk!) daar stond de koffie en de vlaai al klaar. Rond 16.30 u. stapten we weer in de bus voor de rit terug naar Heel.
Naast het gezamenlijk plezier tijdens de gezellige busreis, was er ook de tevredenheid bij ons allen over de rondleiding en de deskundige informatie van beide gidsen. Helaas hebben we onze gouverneur, Emile Roemer, in geen velden of wegen gezien: hoogstwaarschijnlijk te druk bezig met allerlei belangrijkere Limburgse zaken.